Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie obce

ikona-mapa--mini.jpg  Osada Erazim dříve nesla název Erasmus.

article preview

Osada spadající k obci Mutěnín dříve nesla název Erasmus, v německém nářečí Rasima. Jméno dostalo sídlo po dnes již zaniklém kostelíku, který byl zasvěcen svatému Erasmovi, zmínky o něm pocházejí už z roku 1400, stával na severním konci osady. Kostelík je zmiňován znovu v roce 1644 při dělení mutěnínského panství. Za Josefa II. byl kostelík zrušen (1768) a rozprodán poddaným.
V Erazimu stála odedávna poustevna, ale když se v roce 1778 poustevník utopil, byla poustevna zakoupena pro trvalé bydlení.
Až do roku 1805 měl Erazim společné číslování domů s Mutěnínem, od tohoto roku jsou místní domy číslovány samostatně. Bývalo zde osm domů a žilo několik desítek obyvatel. Kvůli své poloze a tedy obtížnému získávání vody získal Erazim podporu a finanční pomoc majitelů panství a úřadů a už v roce 1912 měl k několika domům vodovod z lučního pramene.
V současnosti zde trvale žije jen několik obyvatel.
Na jižním konci vesničky stojí malá 3 m dlouhá a 2,5 m široká kaple Panny Marie. Nechal ji postavit roku 1865 nájemce mutěnínského velkostatku Meierhofu Georg Halla. V kapli byl kdysi opřen kříž, který pocházel ještě z kostelíka sv. Erasma. Socha Matky Boží bývala obložena mnoha děkovnými a pamětními mincemi. Každoročně sem chodívala v sobotu po svatém Erazimovi procesí z Mutěnína. Ještě donedávna byla tato stavbička v dezolátním stavu, v r. 2017 došlo k její obnově.
 

 

Náhledy fotografií ze složky Erazim

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 10
Celkem: 482333
Měsíc: 18237
Den: 633